Go Back
+ servings

Briošky

Briošky jsou nadýchané a sladké pečivo, které si oblíbíte na snídani nebo jako dezert.
Print Pin
Course: Sladké pečivo
Cuisine: Mezinárodní
Keyword: briošky, sladké pečivo, domácí pečení
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 50 minutes
Servings: 12 porcí
Calories: 180kcal

Ingredients

  • 500 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 10 g soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g másla rozpuštěného
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Na potření: 1 vejce

Instructions

  • V míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
  • V teplém mléce rozpusťte droždí a nechte 5 minut aktivovat.
  • Přidejte aktivované droždí do mouky s vejci a vanilkovým extraktem.
  • Vše důkladně promíchejte a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a hněťte další 5 minut.
  • Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu.
  • Po vykynutí těsto znovu krátce prohněťte a rozdělte na 12 kousků.
  • Každý kousek vytvarujte do koule a dejte na plech s pečicím papírem.
  • Nechte je ještě 30 minut kynout.
  • Před pečením potřete briošky rozšlehaným vejcem.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 15-20 minut do zlatova.

Nutrition

Calories: 180kcal | Carbohydrates: 25g | Protein: 4g | Fat: 6g | Fiber: 1g