Pečená Treska
Pokud hledáte zdravý a chutný pokrm, který potěší vaše chuťové pohárky, pečená treska je skvělou volbou. Tento jednoduchý a rychlý recept přináší lahodné rybí maso s jemnou chutí, které si zamilujete. Připravte si ji na oběd nebo večeři a užijte si výživný pokrm, který si zamiluje celá rodina.
Ingredience
- 600 g tresky (filety)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron (šťáva a kůra)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
- 200 g zelené zeleniny (brokolice, fazolky)
- Cherry rajčata na ozdobu
Počet porcí a doba přípravy
Tento recept na pečenou tresku vytvoří 4 porce. Doba přípravy je 15 minut, doba vaření 20 minut.
Nutriční hodnoty
Na jednu porci:
- Kalorie: 250 kcal
- Bílkoviny: 30 g
- Tuky: 12 g
- Sacharidy: 5 g
- Vláknina: 2 g
Tento pokrm je výživný a ideální pro jednu osobu.
Postup přípravy krok za krokem
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Filety tresky omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Na plech položte pečící papír.
- Filety tresky zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Posypte nasekaným česnekem, solí, pepřem a tymiánem.
- Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku.
- Přidejte na plech zelenou zeleninu a cherry rajčata.
- Pečte v předehřáté troubě 20 minut.
- Po upečení nechte pokrm 5 minut vychladnout.
- Podávejte teplé s čerstvými bylinkami a citrónem.
Alternativní ingredience
Pokud nemáte tresku, můžete ji nahradit jinou bílou rybou, jako je halibut nebo platýs. Místo olivového oleje můžete použít máslo pro bohatší chuť.
Servírování a kombinace
Pečenou tresku doporučuji servírovat s vařenou zeleninou, rýží nebo bramborami. Skvěle se hodí i s čerstvým salátem jako přílohou.
Uchovávání a ohřívání
Pokrmy můžete skladovat v chladničce až 3 dny. Pro ohřátí doporučuji použít troubu, aby ryba zůstala šťavnatá. Pokrm není vhodný k zmrazení, protože textura ryby se může změnit.
Časté chyby při přípravě
- Příliš vysoká teplota pečení.
- Nepoužití pečícího papíru.
- Příliš dlouhé pečení, ryba se vysuší.
- Zapomenutí na ochucení.
- Nedostatečné osušení ryby před pečením.
Užitečné tipy
- Vybírejte čerstvé filety.
- Přidávejte bylinky těsně před podáváním.
- Experimentujte s kořením podle chuti.
- Podávejte s omáčkami pro zvýraznění chuti.
Často kladené otázky
Jak poznám, že je treska správně upečená?
Upečená treska by měla být na povrchu zlatavá a maso by mělo být měkké a snadno se oddělovat vidličkou.
Je možné tresku marinovat před pečením?
Ano, marinování tresky před pečením může výrazně vylepšit chuť. Doporučuji marinovat alespoň 30 minut.
Jaké přílohy se hodí k pečené tresce?
K pečené tresce se skvěle hodí brambory, rýže, nebo čerstvý salát. Zelenina na páře je také výborná volba.
Mohu použít mraženou tresku?
Ano, mraženou tresku je možné použít, ale doporučuji ji před pečením důkladně rozmrazit a osušit.
Jak skladovat zbytky pečené tresky?
Zbytky pokrmu skladujte v uzavřené nádobě v chladničce, kde vydrží až 3 dny.
Závěr
Pečená treska je nejen chutný, ale i zdravý pokrm, který si můžete snadno připravit doma. S jednoduchým receptem a čerstvými ingrediencemi si vychutnáte lahodnou rybu, kterou ocení celá rodina. Ať už ji servírujete na rodinném obědě nebo večeři, určitě si získá vaše srdce i chuťové pohárky.

Pečená Treska
Ingredients
- 600 g tresky filety
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron šťáva a kůra
- 2 stroužky česneku nasekané
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžíce čerstvé petrželky nasekané
- 200 g zelené zeleniny brokolice, fazolky
- Cherry rajčata na ozdobu
Instructions
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Filety tresky omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Na plech položte pečící papír.
- Filety tresky zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou.
- Posypte nasekaným česnekem, solí, pepřem a tymiánem.
- Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a nasekanou petrželku.
- Přidejte na plech zelenou zeleninu a cherry rajčata.
- Pečte v předehřáté troubě 20 minut.
- Po upečení nechte pokrm 5 minut vychladnout.
- Podávejte teplé s čerstvými bylinkami a citrónem.