Dýňový Chléb S čokoládovými Kousky
Dýňový chléb s čokoládovými kousky je dokonalým podzimním dezertem, který spojuje sladkou chuť dýně s bohatostí čokolády. Je ideální jako snídaně, svačina nebo dezert. Příprava je snadná a výsledek vás jistě okouzlí. Připravte se na lahodný kousek, který zahřeje vaše srdce i duši.
Ingredience
- 1 šálek dýňového pyré
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 šálku čokoládových kousků
Počet porcí a doba přípravy
Tento recept vytvoří 8 porcí. Doba přípravy je 15 minut, doba pečení 60 minut.
Nutriční hodnoty
Na jednu porci (1 plátek, cca 50 g) obsahuje přibližně: 180 kcal, 8 g tuku, 24 g sacharidů, 2 g bílkovin.
Postup přípravy krok za krokem
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte dýňové pyré, olej, cukr a vejce.
- V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
- Postupně přidávejte suché ingredience k mokrým a míchejte.
- Přidejte čokoládové kousky a promíchejte.
- Vymažte formu na chléb a nalijte těsto.
- Pekněte v předehřáté troubě 60 minut.
- Po upečení nechte chléb vychladnout ve formě 10 minut.
- Poté vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Podávejte a vychutnávejte si!
Alternativní ingredience
Pokud nemáte dýňové pyré, můžete použít jablečné pyré. Pro veganskou variantu lze vejce nahradit lněným semínkem nebo jablečným pyré.
Servírování a kombinace
Dýňový chléb je výborný s máslem nebo smetanovým sýrem. Můžete ho podávat s kávou nebo čajem, nebo ho využít jako základ pro dezert s kopečkem zmrzliny.
Uchovávání a ohřívání
Chléb skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě maximálně 3 dny. Lze ho také zmrazit na dobu až 3 měsíců. Před podáváním ho ohřejte v troubě nebo mikrovlnné troubě.
Časté chyby při přípravě
- Nesprávná konzistence těsta.
- Pečení při příliš vysoké teplotě.
- Zapomnění na čokoládové kousky.
- Příliš dlouhé pečení.
- Nepoužití čerstvých ingrediencí.
Užitečné tipy
- Používejte čerstvé dýňové pyré pro lepší chuť.
- Nezapomeňte předehřát troubu.
- Chléb nechte vychladnout před krájením.
- Experimentujte s kořením podle chuti.
Často kladené otázky
Jak mohu zkontrolovat, zda je chléb upečený?
Vložte špejli do středu chleba. Pokud vyjde suchá, chléb je hotový. Pokud je na špejli těsto, pečte ještě 5-10 minut.
Mohu použít jinou mouku?
Ano, můžete zkusit celozrnnou mouku nebo bezlepkovou směs, ale mějte na paměti, že textury se mohou lišit.
Jak dlouho chléb vydrží v mrazáku?
V mrazáku vydrží chléb až 3 měsíce. Po rozmrazení ho nechte důkladně ohřát.
Je možné přidat ořechy?
Ano, ořechy jako vlašské nebo pekanové se skvěle hodí a dodají chlebíku další chuť.
Jak mohu chléb obohatit o další příchutě?
Můžete přidat vanilkový extrakt nebo muškátový oříšek pro zajímavější chuť.
Závěr
Dýňový chléb s čokoládovými kousky je skvělou volbou pro každého, kdo hledá lahodný a výživný dezert. Díky jednoduchému postupu a dostupným ingrediencím si ho může připravit každý. Užijte si jeho chuť a podzimní atmosféru!

Dýňový Chléb S čokoládovými Kousky
Ingredients
- 1 šálek dýňového pyré
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 1/2 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 šálku čokoládových kousků
Instructions
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte dýňové pyré, olej, cukr a vejce.
- V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
- Postupně přidávejte suché ingredience k mokrým a míchejte.
- Přidejte čokoládové kousky a promíchejte.
- Vymažte formu na chléb a nalijte těsto.
- Pekněte v předehřáté troubě 60 minut.
- Po upečení nechte chléb vychladnout ve formě 10 minut.
- Poté vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Podávejte a vychutnávejte si!