dezerty

Borůvkovo-citronové Muffiny

Vítejte u receptu na borůvkovo-citronové muffiny, které vás okouzlí svou osvěžující chutí a vůní. Tyto muffiny jsou perfektní volbou pro snídani, k odpolednímu čaji nebo jako sladká tečka po obědě. Kombinace sladkých borůvek a kyselého citronu vytvoří dokonalou harmonii, kterou si zamilujete. Pojďme se pustit do jejich přípravy!

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 150 g čerstvých borůvek
  • cukr na posypání (volitelně)

Počet porcí a doba přípravy

Tento recept na borůvkovo-citronové muffiny vytvoří 12 porcí. Doba přípravy je přibližně 15 minut, doba pečení 20-25 minut.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty na 1 porci (1 muffin):
– Kalorie: 180 kcal
– Bílkoviny: 2 g
– Tuky: 7 g
– Sacharidy: 28 g
– Vláknina: 1 g

Postup přípravy krok za krokem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky.
  2. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  3. V druhé míse vyšlehejte vejce, mléko a olej.
  4. Do mokré směsi přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
  5. Postupně přidávejte mokrou směs k suchým ingrediencím a míchejte, dokud se nespojí.
  6. Opatrně vmíchejte borůvky do těsta.
  7. Naplněné košíčky těstem naplňte do 2/3 výšky.
  8. Pokud chcete, posypte vrch cukrem pro křupavý povrch.
  9. Péct v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.
  10. Nechte muffiny vychladnout na mřížce a podávejte.

Alternativní ingredience

Pokud nemáte čerstvé borůvky, můžete použít mražené. Také můžete experimentovat s různými druhy ovoce, jako jsou maliny nebo jahody. Pro bezlepkovou variantu lze použít bezlepkovou mouku.

Servírování a kombinace

Borůvkovo-citronové muffiny se skvěle hodí k šálku čaje nebo kávy. Můžete je také podávat s jogurtem nebo šlehačkou pro extra chuť.

Uchovávání a ohřívání

Muffiny skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 dny. Lze je také zmrazit a po potřeby ohřát v troubě nebo mikrovlnné troubě.

Časté chyby při přípravě

  • Nejste dostatečně opatrní při míchání těsta; míchejte jen do spojením ingrediencí.
  • Přehřívání trouby může způsobit, že muffiny budou suché.
  • Nepoužívejte příliš mnoho mouky; přesné odměření je klíčové.
  • Zapomínáte na citronovou kůru, která dodává chuť.
  • Pečte muffiny pouze do zlatova, příliš dlouhé pečení je zničí.

Užitečné tipy

  • Experimentujte s různými druhy ovoce.
  • Přidejte ořechy pro křupavou strukturu.
  • Použijte bio citrony pro lepší chuť.
  • Dbajte na správnou teplotu ingrediencí před začátkem přípravy.

Často kladené otázky

Jak dlouho muffiny vydrží čerstvé?

Muffiny vydrží čerstvé 3 dny při pokojové teplotě. Pokud je uložíte do ledničky, mohou vydržet déle, ale mohou ztratit na kvalitě.

Mohou se muffiny zmrazit?

Ano, muffiny lze zmrazit. Uložte je do vzduchotěsné nádoby a při potřebě je ohřejte v troubě.

Jaké jsou nejlepší tipy pro pečení muffinů?

Důležité je správně odměřovat ingredience a dodržovat doporučenou teplotu trouby. Nezapomeňte také na kvalitu surovin.

Je možné použít jiné ovoce?

Ano, místo borůvek můžete použít maliny, jahody nebo dokonce banány. Každé ovoce přidá unikátní chuť.

Mohu muffiny udělat bezlepkové?

Ano, stačí použít bezlepkovou mouku a dodržovat ostatní ingredience. Muffiny budou stejně chutné.

Závěr

Borůvkovo-citronové muffiny jsou skvělým způsobem, jak si užít sladký a osvěžující dezert, který si zamiluje celá rodina. Vyzkoušejte tento recept a objevte, jak snadné je připravit lahodné muffiny plné chuti. Ať už je servírujete na snídani, nebo jako dezert, určitě potěší každého.

Borůvkovo-citronové Muffiny

Osvěžující a chutné muffiny s borůvkami a citronem, ideální pro snídani nebo dezert.
Print Pin Rate
Course: Dezert
Cuisine: Česká
Keyword: borůvkovo-citronové muffiny, dezert, recept, pečení
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 40 minutes
Servings: 12 porcí
Calories: 180kcal

Ingredients

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 1 citron šťáva a kůra
  • 150 g čerstvých borůvek
  • cukr na posypání volitelně

Instructions

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky.
  • V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  • V druhé míse vyšlehejte vejce, mléko a olej.
  • Do mokré směsi přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
  • Postupně přidávejte mokrou směs k suchým ingrediencím a míchejte, dokud se nespojí.
  • Opatrně vmíchejte borůvky do těsta.
  • Naplněné košíčky těstem naplňte do 2/3 výšky.
  • Pokud chcete, posypte vrch cukrem pro křupavý povrch.
  • Péct v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud nejsou zlatavé.
  • Nechte muffiny vychladnout na mřížce a podávejte.

Nutrition

Calories: 180kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 2g | Fat: 7g | Fiber: 1g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Back to top button