dezerty

Citronová Bábovka

Citronová bábovka je ideálním dezertem pro každou příležitost. Její jemná textura a osvěžující chuť citrónu potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také všechny vaše hosty. Tento recept je snadný a rychlý, takže si ho zvládnete připravit i v hektických dnech. Připravte se na voňavou domácí bábovku, která se stane hvězdou vašeho stolu!

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 citróny (šťáva a kůra)
  • špetka soli
  • cukr na posypání
  • na polevu: 150 g cukru a 50 ml citronové šťávy

Počet porcí a doba přípravy

Recept vytvoří 10 porcí. Doba přípravy je 20 minut, doba pečení 40 minut.

Nutriční hodnoty

Jedna porce (přibližně 100 g) obsahuje: 350 kcal, 15 g tuku, 50 g sacharidů, 5 g bílkovin.

Postup přípravy krok za krokem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny.
  3. Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
  4. Postupně přidávejte mléko a citronovou šťávu.
  5. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí.
  6. Vmíchejte citronovou kůru.
  7. Vymažte formu na bábovku máslem a posypte moukou.
  8. Nalijte těsto do formy a uhlaďte povrch.
  9. Pekněte v předehřáté troubě 40 minut.
  10. Po upečení nechte bábovku vychladnout a poté ji vyklopte.

Alternativní ingredience

Místo másla můžete použít rostlinný olej nebo jablečné pyré pro lehčí variantu. Cukr lze nahradit medem nebo jiným sladidlem podle chuti.

Servírování a kombinace

Bábovku podávejte posypanou cukrem nebo s citronovou polevou. Skvěle se hodí k čaji nebo káve.

Uchovávání a ohřívání

Bábovku skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Lze ji také zmrazit a po rozmrazení ohřát v troubě.

Časté chyby při přípravě

  • Nepoužití pokojového teplého másla.
  • Neprosezení mouky a prášku do pečiva.
  • Podceňování doby pečení.
  • Nechání bábovky vychladnout před vyklopením.
  • Přílišné míchání těsta.

Užitečné tipy

  • Před pečením formu vyložte papírem na pečení.
  • Pro intenzivnější chuť přidejte do těsta i kousky citronové kůry.
  • Polevu můžete ochutit vanilkou.
  • Nechte bábovku odpočinout, aby se chutě propojily.

Často kladené otázky

Jak dlouho bábovka vydrží čerstvá?

Bábovka vydrží čerstvá 3-4 dny v uzavřené nádobě. Pokud ji zmrazíte, může vydržet až 3 měsíce.

Je možné použít jinou citrusovou šťávu?

Ano, můžete použít pomerančovou nebo limetkovou šťávu pro jinou chuť.

Jak poznám, že je bábovka upečená?

Zkuste do ní zapíchnout špejli; pokud vyjde čistá, bábovka je hotová.

Mohu bábovku přizpůsobit svým chutím?

Určitě! Můžete přidat ořechy, rozinky nebo čokoládové kousky.

Jak se připravuje citronová poleva?

Smíchejte cukr s citronovou šťávou, dokud nevznikne hladká konzistence.

Závěr

Citronová bábovka je dokonalým dezertem, který osvěží vaše chuťové pohárky. S tímto jednoduchým receptem si můžete užít domácí pečení a potěšit své blízké. Nezapomeňte se podělit o vaše zkušenosti a variace!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button