dezerty

Banánový Chléb S čokoládovými Kousky

Banánový chléb s čokoládovými kousky je vynikající volbou pro milovníky sladkého pečení. Tento dezert je nejen lahodný, ale také perfektní způsob, jak využít přezrálé banány. V kombinaci s čokoládovými kousky si zamilujete každou porci. Připravte si ho na snídani nebo jako sladkou tečku po večeři.

Ingredience

  • 3 zralé banány
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g čokoládových kousků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky skořice (volitelné)

Počet porcí a doba přípravy

Tento recept vytvoří 8 porcí. Doba přípravy je 15 minut, doba pečení 60 minut.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty na jednu porci (1/8 chleba): 250 kcal, 10 g tuku, 38 g sacharidů, 3 g bílkovin, 1 g vlákniny.

Postup přípravy krok za krokem

  1. Hodně zralé banány rozmačkejte vidličkou do hladka.
  2. Přidejte cukr a dobře promíchejte.
  3. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo, všechno důkladně promíchejte.
  4. V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
  5. Postupně přidávejte suché ingredience do banánové směsi.
  6. Přidejte vanilkový extrakt a opět promíchejte.
  7. Na závěr vmíchejte čokoládové kousky.
  8. Vymažte a vysypte formu na chléb moukou.
  9. Směs nalijte do formy a uhlaďte povrch.
  10. Pekně pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut, dokud není chléb zlatavý.

Alternativní ingredience

Pokud nemáte čokoládové kousky, můžete je nahradit nasekanými ořechy nebo sušeným ovocem. Místo másla můžete použít kokosový olej pro zdravější variantu.

Servírování a kombinace

Banánový chléb můžete podávat teplý nebo studený. Skvěle chutná s máslem, jogurtem nebo zmrzlinou. Můžete ho také posypat skořicí nebo podávat s čerstvým ovocem.

Uchovávání a ohřívání

Chléb uchovávejte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě po dobu až 3 dnů. Lze ho také zmrazit na později, stačí ho zabalit do potravinové fólie a dát do mrazáku. Ohřívejte v troubě nebo mikrovlnce.

Časté chyby při přípravě

  • Použití nezralých banánů – zvolte zralé, sladké banány.
  • Přehřátí trouby – ujistěte se, že máte správnou teplotu.
  • Špatné promíchání – ingredience důkladně spojte, ale nepřešlehejte.
  • Nechání chleba v troubě příliš dlouho – sledujte čas pečení.
  • Zapomnění na čokoládové kousky – nezapomeňte je přidat!

Užitečné tipy

  • Pro extra chuť přidejte ořechy nebo kokos.
  • Chléb je nejlepší, když je čerstvý.
  • Při servírování můžete použít rozpuštěnou čokoládu na ozdobu.
  • Můžete experimentovat s různými druhy mouky pro různé textury.

Často kladené otázky

Jaké jsou nejlepší banány na chléb?

Zralé, hnědé banány s měkkou texturou jsou ideální, protože mají sladší chuť a lépe se rozmačkávají.

Je možné použít celozrnnou mouku?

Ano, celozrnná mouka je skvělou alternativou, ale může změnit texturu chleba. Můžete ji smíchat s bílou moukou.

Mohu chléb zmrazit?

Ano, banánový chléb se skvěle zmrazuje. Po vychladnutí ho zabalte do fólie a dejte do mrazáku.

Jak dlouho se chléb peče?

Obvyklá doba pečení je kolem 60 minut, ale záleží na vaší troubě. Kontrolujte pomocí špejle.

Jak dlouho vydrží banánový chléb?

Při správném uchovávání vydrží až 3 dny při pokojové teplotě nebo 3 měsíce v mrazáku.

Závěr

Banánový chléb s čokoládovými kousky je skvělou volbou pro všechny milovníky sladkostí. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek vás určitě potěší. Nezapomeňte experimentovat s ingrediencemi a najděte si svou oblíbenou variantu!

Banánový Chléb S čokoládovými Kousky

Lahodný a snadno připravitelný dezert, ideální pro každou příležitost.
Print Pin Rate
Course: Dezert
Cuisine: Americká
Keyword: banánový chléb, čokoládové kousky, dezert, pečení
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 1 hour
Total Time: 1 hour 15 minutes
Servings: 8 porcí
Calories: 250kcal

Ingredients

  • 3 zralé banány
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g čokoládových kousků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky skořice volitelné

Instructions

  • Hodně zralé banány rozmačkejte vidličkou do hladka.
  • Přidejte cukr a dobře promíchejte.
  • Přidejte vejce a rozpuštěné máslo, všechno důkladně promíchejte.
  • V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
  • Postupně přidávejte suché ingredience do banánové směsi.
  • Přidejte vanilkový extrakt a opět promíchejte.
  • Na závěr vmíchejte čokoládové kousky.
  • Vymažte a vysypte formu na chléb moukou.
  • Směs nalijte do formy a uhlaďte povrch.
  • Pekně pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut.

Nutrition

Calories: 250kcal | Carbohydrates: 38g | Protein: 3g | Fat: 10g | Fiber: 1g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Back to top button